Dakya Projesi Nedir ? Grek Projesi Nedir ?

Dakya Projesi

Dakya Projesi ile ilgili bilgiler...


Dakya Ve Grek Projesi Nedir ?


OSMANLI DEVLETİNİN GERİLEME DÖNEMİ 1

Osmanlı Dakya Projesi Nedir ? Osmanlı Grek Projesi Nedir ?

Lale Devri ile başlayan barış dönemi,Patrona Halil isyanı ile son buldu.Bu arada Ruslar da hem Lehistan’ın iç işlerine karışmış hem de Kırım’ı işgal etmişlerdi.Osmanlılar Rusya’ya savaş açarken,onların dostu Avusturya da Osmanlılara savaş açmıştı.Her iki cephede yaptığı savaşı kazanan Osmanlılar,Fransa’nın arabuluculuğu ile hem Rusya ile hem de Avusturya ile Belgrat Antlaşmasını ( 1739 )ayrı ayrı imzaladılar.Bu antlaşma ile daha önce Avusturya’ya kaptırdığı Belgrat’ı alan Osmanlılar, batıda imzaladıkları son kazançlı antlaşmayı imzalamış oldular.Bu antlaşmalara arabuluculuk eden Fransa da aldığı kapitülasyonları sürekli hale getirdi.(1740)
LEHİSTAN MESELESİ-OSMANLI – RUS SAVAŞI VE KÜÇÜK KAYNARCA ANTLAŞMASI
Rusya Lehistan’da hakimiyet kurabilmek için iç işlerine karışıyordu.Leh milliyetçileri Ruslara karşı ayaklandı ve Osmanlılara sığındı.Bu olay ile başlayan Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Ruslar;Eflak ve Boğdan’ı işgal ettiler,Batlık Denizi ve Cebelitarık Boğazını aşarak Mora’ya gelip orada ayaklanma çıkardılar,Osmanlıların ayaklanmayı bastırması üzerine Çeşme Limanına demirli Osmanlı donanmasını yaktılar. Bu durum üzerine Küçük Kaynarca Ant imzalandı.(1774)
Maddeleri:
1)- Kırım’a bağımsızlık verilecek, Kırım sadece dini bakımdan halifeye(padişah) bağlı kalacak.
2)- İngiltere ve Fransa’ya verilen Kapitülasyonlar Rusya’ya da verilecek.
3)- Ruslar Osmanlı hakimiyetindeki Ortodoksların koruyucusu (hamisi) olacak
4)- Ruslar İstanbul’da daimi bir elçi bulundurabileceklerdi.
5)-Osmanlılar Rusya’ya savaş tazminatı ödeyeceklerdir
Bu anlaşmanın önemi: hem Ruslara boğazlardan serbest geçiş hakkı verilmesi hem de Kırım’ın bağımsızlığının kabul edilmesi olmuştur. Küçük Kaynarca Osmanlı tarihinin dönüm noktalarındandır, tarihinde ilk defa bu anlaşma ile Osmanlı Devleti savaş tazminatı ödemiştir. Bunun yanında Ruslara kapitülasyonlar verilmiş,Rusya Osmanlılardaki Ortadoksların himaye hakkını alarak Osmanlı devletinin iç işlerine karışma imkanı bulmuştur.
Bağımsızlığını elde eden Kırım 1783’de Rus işgaline uğradı.Rusya ile savaşacak gücü olmayan Osmanlılar 1792 Yaş Antlaşması ile Kırım’ın Rusya’ya dahil olduğunu kabul etmek zorunda kaldılar.

GREK PROJESI :Osmanlı Devletinden başka topraklar almak isteyen Rusya ve Avusturya’nın hazırladığı plandır.

Buna göre;
DAKYA PROJESI Nedir ?
Dakya Projesi, Eflak ve Boğdan'da DAKYA isimli bir devlet kurulacak,Bosna,Hersek ve Sırbistan Avusturya’ya verilecek ve Bizans İmparatorluğu yeniden kurulacaktı.
İki cephede birden savaşan Osmanlı Devleti yenildi ve Avusturya ile Ziştovi, Rusya ile Yaş Antlaşmalarını imzaladı.Bu antlaşma ile Rusya Karadeniz hakimiyetini ele geçirmiş oldu.

Dakya-Haritasi

5 yorum

avatar

işime yaradı saolun.)

avatar

ii işte

avatar

Saolun ama bir kitapta dakya projesi için boğdan ve bespiopyan da devlet kurmak falan diyo doğru mudur?

avatar

Saolun ama bir kitapta dakya projesi için boğdan ve bespiopyan da devlet kurmak falan diyo doğru mudur?

Üyeliğiniz yoksa yorum kısmındaki Yorumlama Biçiminden "Anonim" veya "Adı/Url" seçeneklerinden birini seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.Teşekkür Ederiz...